Schładzanie napojów to tylko jedno z licznych zastosowań lodu Scotsman. Różnorodność rodzajów lodu oraz szeroka oferta urządzeń ułatwiają codzienną pracę specjalistów w piekarniach, ośrodkach SPA i zakładach przetwórstwa mięsnego na całym świecie. Poznaj wszystkie zastosowania lodu Scotsman.
Horeca
restauracje
hotele
kawiarnie
cocktail bary
catering
Rodzaje lodu
Wiaderka z szampanem w hotelowych restauracjach, autorskie drinki w cocktail barach czy kremowe smoothies w kawiarniach to tylko pierwsze z brzegu zastosowania lodu Scotsman. Różnorodność kształtów, rozmiarów i właściwości kostek lodu pozwala dopasować lód do rozmaitych zastosowań w branży Horeca.
Szeroka oferta kostkarek do lodu – od podblatowych modeli z wbudowanym zbiornikiem, przez urządzenia modułowe o dużych wydajnościach, po bezdotykowe dyspensery lodu – umożliwia dopasowanie niezawodnego urządzenia do potrzeb każdego lokalu gastronomicznego.
sieci restauracji i barów typu fast food
burgerownie
QSR
RESTAURACJE SZYBKIEJ OBSŁUGI
Rodzaje lodu
Jesteśmy tam, gdzie duże ilości lodu muszą być zawsze pod ręką! W restauracjach szybkiej obsługi świetnie sprawdzają się klasyczne sześcienne kostki lodu Dice lub twarde kawałki lodu Nugget lub Cubelet.
Kostkarki do lodu Scotsman, proste w obsłudze i łatwe w utrzymaniu, w zestawieniu z odpowiednio dobranymi zbiornikami na lód gwarantują szybki dostęp do lodu w momentach najwyższego zapotrzebowania.
Do lokali z samoobsługą polecamy bezdotykowe dyspensery lodu wyróżniające się wygodną i higieniczną obsługą.
SPA & WELLNESS
sauny
kliniki odnowy biologicznej
uzdrowiska
kluby sportowe
Rodzaj lodu
Wytwornica lodu płatkowego Scotsman na zapleczu klubu sportowego? To nie przypadek – lód od lat wykorzystywany jest do regeneracji tkanek i redukcji bólu. Miękki lód płatkowy doskonale nadaje się również do schładzania ciała po wyjściu z gorącej sauny, do zabiegów odnowy biologicznej oraz masaży twarzy i ciała.
Dla segmentu SPA & wellness polecamy wytwornice lodu płatkowego AF z wbudowanym zbiornikiem lub modułowe wytwornice lodu MF bez zbiornika, które można umiejscowić w dowolnym miejscu np. nad basenem czy w grocie lodowej.
LABORATORIA MEDYCZNE
LABORATORIA
Rodzaj lodu
Chłodzące właściwości miękkiego lodu płatkowego wykorzystywane są w laboratoriach m.in. do przechowywania próbek, chłodzenia reakcji chemicznych oraz utrzymywania odpowiednich warunków pracy urządzeń laboratoryjnych.
Od lat najpopularniejszym modelem Scotsman w tym zastosowaniu jest AF80 – wytwornica lodu płatkowego z wbudowanym zbiornikiem. Przy większym zapotrzebowaniu na lód sprawdzą się wytwornice lodu z linii MF z dopasowanym zbiornikiem na lód.
PIEKARNICTWO
zakłady piekarnicze
zakłady cukiernicze
Rodzaje lodu
Twardy lód łuskowy i elastyczny lód płatkowy są doskonałymi zamiennikami wody w procesie schładzania ciasta – podnoszą jego walory i przyspieszają proces produkcji. Branża piekarnicza i cukiernicza doceniają właściwości lodu lodu Scotsman, który szybko schładza ciasto, nie uszkadzając jego struktury.
Wytwornice lodu łuskowego MAR oraz wytwornice lodu płatkowego MF są najlepszym wyborem dla piekarni i cukierni. Szeroki zakres wydajności pozwoli dobrać urządzenie, które sprawdzi się w każdym zakładzie produkcyjnym.
kutry rybackie
zakłady przetwórstwa rybnego
zakłady przetwórstwa mięsnego
PRZEMYSŁ
MIĘSNY I RYBNY
Rodzaje lodu
Przemysł rybny nie może się obejść bez lodu – od magazynowania, przez transport, aż po ekspozycję na sklepowych ladach – twardy lód łuskowy oraz elastyczny lód płatkowy Scotsman stoją na straży świeżości ryb. W przemyśle mięsnym lód stosowany jest w procesie produkcyjnym, zapewniając jednorodną strukturę wyrobu, w szczególności kiełbas czy parówek.
Przemysłowe wytwornice lodu Scotsman obejmują dwie linie: MF produkujące lód płatkowy oraz MAR produkujące lód łuskowy. Zakres wydajności oraz dostępność wersji sprostają potrzebom każdego zakładu przemysłowego.
FABRYKI LODU
Rodzaj lodu
Detaliczna sprzedaż lodu rozwija się w Polsce dynamicznie. Z myślą o fabrykach lodu, które potrzebują wytrzymałych urządzeń o dużej wydajności, przewidzieliśmy trzy rodzaje rozwiązań: modułowe kostkarki do podstawowych fabryk lodu, kontenerowe fabryki lodu oraz zautomatyzowane linie produkcyjne.
Kostkarka do lodu MCM1210 produkująca twarde i krystalicznie przejrzyste kostki lodu Gourmet od lat doskonale sprawdza się w fabrykach lodu. Możliwość ustawiania wytwornic jedna na drugiej sprawia pozwala rozbudowywać fabrykę o kolejne urządzenia, wykorzystując maksymalnie dostępną powierzchnię.
supermarkety
sklepy rybne
delikatesy
delikatesy
bary sałatkowe
SPRZEDAŻ DETALICZNA
Rodzaje lodu
Lód płatkowy i łuskowy nie tylko skutecznie schładzają żywność, ale też podnoszą jej atrakcyjność w oczach klientów. Ryby, owoce morza i sałatki wyłożone na ekspozycji z lodu prezentują się zachęcająco, jednocześnie zachowując świeżość oraz odpowiednią temperaturę.
Scotsman oferuje trzy serie wytwornic, które sprawdzą się w tym zastosowaniu: AF z wbudowanymi zbiornikami na lód i modułowe MF produkujące lód płatkowy oraz wytwornice lodu łuskowego MAR.