katalog
serwis
o nas
eco X
xsafe
zastosowania lodu
miksologia
kawa
Stojąc za barem, codziennie uczysz się czegoś nowego –
eksplorujesz świat barmańskich nowinek, szlifujesz sztukę doskonałych proporcji, dążysz do bycia coraz lepszym i szybszym w swoim fachu.
Decyzja należy do Ciebie. Kostki lodu w Twoich rękach mogą być dodatkiem schładzającym napój albo narzędziem, które pozwoli Ci
doskonalić się w sztuce miksologii i pracować szybciej każdego dnia.
Jaką ścieżkę wybierasz?
Poznaj znak rozpoznawczy marki Scotsman – kostkę Gourmet.
Twarda, krystalicznie przezroczysta, przyciąga uwagę charakterystycznym kształtem. Szybko schładza koktajle, nie rozmywając ich smaków.
Zespół BarSchool testował go w trakcie warsztatów, na specjalnych wydarzeniach oraz w codziennym barmańskim rzemiośle, potwierdzając jego wyjątkową jakość.
…to must-have dla każdego, kto ceni sobie łatwość w tworzeniu orzeźwiających koktajli. Szklanka wypełniona do krawędzi tym wyjątkowo twardym lodem prezentuje się niezwykle zachęcająco, zapowiadając mocne ochłodzenie. Lód Nugget doskonale sprawdza się też w smoothies, gdzie jego unikatowa tekstura zapewnia napojom idealną gładkość.
Wypróbujesz?
Zainspiruj się przepisami stworzonymi dla Scotsman przez doświadczonych specjalistów barmańskich. Przekonaj się, jak lód Gourmet i Nugget uwydatnia niezapomniane aromaty i smaki, zachwycając nawet najbardziej wymagających koneserów.
Whiskey Sour to nie tylko drink – to epicka narracja zamknięta w szklance, gdzie każdy łyk jest świadectwem głębokiego zamiłowania do harmonii smaków. Poznaj tajniki kreowania tego wiecznego klasyka, odkrywając go na nowo w kilku łatwych krokach. Połącz tradycję z odrobiną nowoczesności!
Składniki:
50 ml bourbonu
25 ml świeżego soku z cytryny
20 ml syropu cukrowego
2 krople bittersa
Lód: Scotsman Gourmet L
Technika: shake’owanie
Szkło: szklanka typu whisky glass
Narzędzia: skórka lub plasterek z cytryny
Wlej wszystkie składniki do shakera, po czym zasyp go obficie lodem. Energicznie wstrząśnij, a następnie przelej całość przez sitko z drobnymi oczkami do schłodzonej szklanki. Na zakończenie uzupełnij całość kostkami lodu Gourmet i ozdób drinka skórką cytryny lub jej plasterkiem.
Negroni, klejnot włoskiej tradycji koktajlowej, podbija serca smakoszy na całym świecie, będąc stałym punktem w ofercie elitarnych barów. Upewnij się, czy w Twojej restauracji ten legendarny koktajl podawany jest zgodnie z najlepszymi standardami włoskiego rzemiosła, odzwierciedlając pasję i dokładność godną prawdziwego maestro.
Składniki:
30 ml ginu
30 ml włoskiego bittera
30 ml słodkiego czerwonego wermutu
Lód: Scotsman Gourmet L
Technika: stirowanie
Szkło: szklanka typu Old Fashioned
Narzędzie: szklanica barmańska
Dekoracja: skórka lub plasterek pomarańczy
Do schłodzonej szklanicy barmańskiej wlej wszystkie składniki, dodaj lód i starannie wymieszaj aż do uzyskania idealnego rozwodnienia koktajlu. Następnie przelej mieszankę do schłodzonej szklanki, dopełnij lodem i ozdób całość plastrem lub skórką pomarańczy, nadając drinkowi wyjątkowy akcent.
Whiskey Sour to nie tylko drink – to epicka narracja zamknięta w szklance, gdzie każdy łyk jest świadectwem głębokiego zamiłowania do harmonii smaków. Poznaj tajniki kreowania tego wiecznego klasyka, odkrywając go na nowo w kilku łatwych krokach. Połącz tradycję z odrobiną nowoczesności!
Składniki:
50 ml bourbonu
25 ml świeżego soku z cytryny
20 ml syropu cukrowego
2 krople bittersa
Lód: Scotsman Gourmet L
Technika: shake’owanie
Szkło: szklanka typu whisky glass
Narzędzia: skórka lub plasterek z cytryny
Wlej wszystkie składniki do shakera, po czym zasyp go obficie lodem. Energicznie wstrząśnij, a następnie przelej całość przez sitko z drobnymi oczkami do schłodzonej szklanki. Na zakończenie uzupełnij całość kostkami lodu Gourmet i ozdób drinka skórką cytryny lub jej plasterkiem.
Mojito? To elegancki chaos w szklance. Wypróbuj przepis na kompozycję, w której klasyka spotyka się z twistem – idealny dla tych, którzy lubią mieszać nie tylko w shakerze, ale i w konwencjach.
Składniki:
50 ml białego kubańskiego rumu
25 ml świeżego soku z limonki
20 ml syropu cukrowego
8-10 liści świeżej mięty
70ml wody gazowanej
Lód: Scotsman Nugget
Technika: budowanie
Szkło: szklanka typu Old Fashioned
Narzędzie: szklanka do koktajli typu highball
Dekoracja:szczyt mięty, cząstka limonki
Do schłodzonej szklanki przelej wszystkie składniki z wyjątkiem wody gazowanej. Dodaj miętę i starannie wymieszaj. Wsyp lód Nugget, aby wypełnić szklankę ponad połowę i ponownie wszystko wymieszaj. Dopiero teraz dolej wodę gazowaną, dopełnij całość lodem i ozdób kompozycją z limonki i mięty.
Kaleta Group Sp. z o.o.
zarejestrowana w Sądzie Rejonowym dla Łodzi – Śródmieścia XX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego:
KRS 0000820593;
NIP 728-284-23-27;
REGON 385172518;
Kapitał zakładowy 500 000,00 zł (w pełni wpłacony)